Tranströmer i översättning

Beslutet att tilldela Tomas Tranströmer 2011 års nobelpris i litteratur har fått ett nästan enhälligt positivt mottagande, vilket väl är mindre vanligt i sammanhanget. Man tycks helt enkelt allmänt se honom som en mycket välförtjänt pristagare.

För oss på KB är det extra roligt att nobelpriset i år går till en svensk författare som är så översatt. Ett av våra ansvarsområden är nämligen att bevaka, förvärva och tillhandahålla svensk litteratur i översättning till främmande språk samt utländsk litteratur om Sverige och svenska förhållanden. Denna del av KB:s samlingsuppbyggnad kallar vi suecana. I våra samlingar finns f.n. ca 140 böcker av Tranströmer på 34 andra språk än svenska. Vi har Tranströmer på bl.a. arabiska, bengali, bulgariska, hebreiska, japanska, koreanska, nygrekiska och vietnamesiska. När det anges att han är översatt till 54 språk inkluderas även bidrag i tidskrifter och tidningar.

Det måste anses anmärkningsvärt att en poet som diktar på ett av världens mindre språk översätts i denna omfattning, och det hela blir rätt enastående när man lägger till att den stora spridningen var ett faktum redan innan beslutet om nobelpriset kom. Ett antal översättningar genereras ju säkert annars alltid av själva det faktum att en författare upphöjts till nobelpristagare, varför antalet översättningsspråk redan är i stigande även för Tranströmer.

Om Tranströmer tycks definitivt inte det förhållande gälla, som Anders Österling beskrev på detta sätt i sin nobelföreläsning om Karlfeldts diktning 1931:

”Det är den lyriska diktens självvalda begränsning och öde, att allt det djupast karaktäristiska och värdeskapande hänger oupplösligt samman med originalspråkets rot och rytm, med varje ords vikt och valör. Karlfeldts egenart kan möjligen anas i en översättning, men endast fullt begripas på svenska.”

Läs också Johan Svedjedals artikel om Tranströmers väg ut i världen!

Det här inlägget postades i Suecana och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.