Die Elenden von Łódź

 

”De fattiga i Łódź” – roman eller dokumentär? Till frågan om litteraturen efter Auschwitz.

KB har nyligen som suecana köpt in den tyska översättningen av Steve Sem-Sandbergs ”De fattiga i Łódź” (2011). Boken kom på svenska 2009 och belönades med Augustpriset samma år inom kategorin skönlitteratur. Men fortfarande väcker boken debatt. På ett seminarium på bokmässan i Göteborg i september i år berättade den tyska litterära agenten Gudrun Hebel, med uppdraget att sälja svensk litteratur i Tyskland och tysk litteratur i Sverige, att det var svårt att sälja in just Sem-Sandbergs bok. Reaktionen hon möttes av från flera förlag var: – Det där är ju en dokumentär! Vi ger inte ut dokumentärer.

Men till slut nappade alltså ett förlag ändå, Klett-Cotta i Stuttgart, och på omslaget till den tyska utgåvan står – precis som på den svenska – efter titeln: ”Roman.”

Boken finns nu också i översättning till isländska, finska och engelska. I en recension i The Guardian karaktäriseras boken, som på engelska fått titeln The Emperor of Lies, som ”a novel about heart-wrenching suffering and extraordinary evil, transformed by Sem-Sandberg’s talents into an irresistible work of fiction …”. 

Nu förs en debatt, bland annat i Dagens Nyheter av historikern Ingrid Lomfors 31 okt.* och förläggaren Magnus Bergh 2 nov.,** om det är rätt eller fel att ”fiktionalisera” Förintelsen, och om förhållandet mellan forskning och fiktion. I debatten åberopas också Theodor Adornos ofta refererade utsaga om det ”barbariska” i att skriva poesi efter Auschwitz. För att få ett rättvist perspektiv på frågan bör Adornos utsaga dock sättas in i sitt sammanhang. Här är en första vägvisare till Adornos tanke.***

Bäst är ändå att gå till den säkra källan, Theodor Adornos Gesammelte Schriften i original, som finns här på KB till hemlån. Välkommen!

* http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/vi-ska-beratta-om-forintelsen-men-vilka-roller-ska-fakta-och-fiktion-spela

** http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/irrelevanta-och-langsokta-invandningar

*** http://marcuse.org/herbert/people/adorno/AdornoPoetryAuschwitzQuote.htm

Det här inlägget postades i Suecana och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Die Elenden von Łódź

  1. Rasmus skriver:

    Tror dock att Ästhetische Theorie är utlånad, till mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.