Thomas Mann i nytt ljus

Alltsedan år 2002 är Thomas Manns samlade verk under utgivning i en vetenskaplig, kommenterad utgåva i 38 band, den så kallade Grosse kommentierte Frankfurter Ausgabe. Det är fjärde gången en samlad verkutgåva av Manns verk utkommer. Den tidigare mest berömda är nog Stockholmer Gesamtausgabe, som pga. av både författarens och småningom hans tyska förlags exil under kriget, alltså gavs ut här i Stockholm.

Däri ingick också de första tryckta upplagorna av Lotte in Weimar och Doktor Faustus.

Själv minns jag med välbehag den sommar i slutet av 1980-talet då jag med stor möda, men oupphörligt fascinerad och trollbunden, kämpade mig igenom just Doktor Faustus. I den nya, kommenterade Frankfurt-utgåvan av Manns samlade verk ingår också, i delen Essays VI, 1945-1950,  den spännande ”romanen om en roman”, Die Enstehung des Doktor Faustus, om uppkomsten av boken och kontroversen med Arnold Schönberg, tolvtonsmusikens grundare. Schönberg hade, med viss rätt, känt igen sig själv i romanens huvudperson, tonsättaren Adrian Leverkühn, och reagerade på en recension av boken i Saturday Review of Literature (30. okt. 1948) med ett brev i vilket han anklagade Thomas Mann för att ha ”taken advantage of” Schönbergs ”litterära egendom” och kallade honom rent ut för  ”pirat”. Mann svarade Schönberg tämligen omgående i ett öppet brev ställt till tidskriften,  men det gav honom således också anledning att skriva ”bakomromanen” om Doktor Faustus’ uppkomst. 

Följ hela historien i Essays VI, 1945-1950 som bland annat också innehåller några artiklar om en av årets stora jubilarer, August Strindberg.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.