Fira Astrid Lindgren med att laga ”frittelle” enligt Pippis recept.

Pippi lagar fritelle till AstridOm Pippi fick välja så nog skulle hon ha bjudit Astrid på frittelle, pandizenzero och pagnotte på hennes högtidsdag, Astrid Lindgren-dagen den 28 januari.

Ja, så kom jag att tänka när jag nyligen hittade en bok på italienska med matrecept baserade på böckerna om Pippi Långstrump. Den ingår i KBs suecana-samling som bl a omfattar Pippi Långstrump-böcker på omkring 60 olika språk, från albanska till tigrinja. Boken heter Pippi Calzelunghe piccola grande cuoca: comfort food in salsa svedese,  fritt översatt: ”Pippi en liten storkock: comfort-food med svenska tillbehör”. Den är representativ för italienarnas förtjusning över det mytomspunna, fjärran Norden och deras passion för (vällagad) mat.

Jag vet inte om man behöver vara italienska, som undertecknad, för att uppskatta boken eller om det räcker att älska Pippi och/eller maten, men gillar man alla tre ingredienserna är denna bok ett fynd! (Boken ingår i en serie som tillägnas maträtter och matlagning i skilda författares verk från Homeros till Hemingway via Shakespeare och H. C. Andersen.)

I Astrid Lindgrens och Pippis bastanta kök förvandlas enkla ingredienser till eleganta maträtter med tjusiga namn: frittelle (pannkakor), pandizenzero (pepparkakor), pagnotte di Santa Lucia (lussekatter), cialde dolci (våfflor), zuppa di avena (havregröt) och zuppa di carne con gnocchi (köttsoppa med klimp) m.fl. Allt är läckert beskrivet med kompletta ingredienslistor, avancerade matlagningsråd och fyndiga kommentarer, där den enskilda rätten ofta citeras i sitt ursprungliga litterära sammanhang.

Författarinnan, Elisabetta Tiveron, historiker och matkonsult, är en auktoritativ ledsagarinna i denna kavalkad av litterär matlagning. I hennes bok lagar Pippi mat för kropp och själ, helst till – och ofta tillsammans med – sina vänner, så som  italienare ofta gillar att göra. Pippis ”comfort food” står nämligen för ”convivialità”, samvaro. Och hon gör detta med ingredienser i annorlunda kombinationer (nässelsoppa och rabarberkräm, kan man äta det??) som är spännande för italienska smaklökar.

Det här inlägget postades i Suecana och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fira Astrid Lindgren med att laga ”frittelle” enligt Pippis recept.

 1. Carl skriver:

  Vilket trevligt inlägg i bloggen!

 2. Sonja Svensson skriver:

  Så glad man blir över sådana inlägg Enrica – och sådana böcker! Som gammal Lindgren- och Italienvän (och glad i god mat…) vill man omedelbart förvärva boken. Roligt att du visade den i dag på den fina utställningen av Lindgrenmaterial inför ALMA-utdelningen.

  • Enrica Hallvarsson skriver:

   Tack Sonja! Ja, boken är som sagt ett fynd! Jag har t.o.m. provat några recepter…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.