Cervantespriset 2011 till antipoeten Nicanor Parra

Nicanor Parra på bokmässan i Santiago 2006

Nicanor Parra på bokmässan i Santiago 2006. Foto: Lilian Fernandez

Hösten 2011 belönades den 97-årige chilenske poeten Nicanor Parra med det prestigefyllda Cervantespriset. Han räknas idag som den mest inflytelserika spanskspråkige poeten. Parra hör till en familj med flera namnkunniga konstnärer, bland andra sångerskan Violeta Parra (1917-1967) som skrev ”Gracias a la vida” (Jag vill tacka livet).

Nicanor Parras diktsamling Poemas y antipoemas (1954) innebar en brytning med den traditionella poesins teknik och estetik; Parra för in svart humor och ironiska synvinklar, han använder sig av ett prosaiskt språk, klichéer och ordlekar. Diktsamlingen kom att påverka och prägla en hel generation, inte bara i Latinamerika utan även i USA. Lawrence Ferlinghettis diktsamling A Coney Island of the Mind (1958) anses vara influerad av Parras lyrik. Ferlinghetti, pionjär i Beatnikrörelsen på 1950-talet, översatte också dikter av Parra, publicerade på förlaget City Lights.

Katalog från en utställning av antipoesin, Santiagos kulturhus La Moneda 2006. Foto: Marco Lagunas Léon

Somliga hävdar att Nicanor Parras poesi är lika omvälvande för den spanskspråkiga poesin som modernisten Ruben Darios (1867-1916). ”Han skriver som om han dagen därpå skulle bli dömd att sitta i elektriska stolen”, utropade Roberto Bolaño (1953-2003), som ansåg Parra lika viktig som Jose Luis Borges och César Vallejo.

På svenska finns Nicanor Parra representerad genom Fläckar på väggen (2003), dikter i urval tolkade av Leif Duprez, och i olika antologier, som Mellan sten och ocean: femton poeter från Chile (2003), i översättning av Lasse Söderberg. Båda dessa diktsamlingar är tvåspråkiga.
 
Nicanor Parra har vid ett flertal tillfällen nominerats till Nobelpriset, första gången 1995  av City University i New York.

TEST: Vad är en antipoet:
En handlare i urnor och kistor?
En präst som inte tror på något?
En general som tvivlar på sig själv?
En luffare som skrattar åt allt
rent av åt ålderdom och död?
En samtalspartner på dåligt humör?
En dansare vid avgrundens rand?
En Narcissus som älskar allt och alla?

Nicanor Parra, ur ”Fläckar på väggen

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.