Att trycka och sälja böcker på 1500- och 1600-talen

Tyskt 1500-talstryckeri

Boken The book triumphant: print in transition in the sixteenth and seventeenth centuries innehåller sexton studier som beskriver handpresstryckets utveckling under 1500- och 1600-talen. Några studier undersöker på ett nationellt plan vad som trycktes och såldes. Andra studier handlar om reformationens inflytande på tryckproduktionen. En tredje grupp tar upp det komplicerade samspelet mellan produktion och försäljning.

Boken behandlar inte svenska tryckerier. För den som är intresserad av svensk boktryckerihistoria finns det en hel del läsvärt i vår katalog.

Böcker trycktes manuellt under den här tiden, i handpressar. Det var ett slitsamt arbete och inte alltid så lönsamt. Vissa tryckerier var ändå mycket framgångsrika, som Plantins tryckeri i Antwerpen. Ett besök till Museum Plantin-Moretus rekommenderas varmt.

Ibland kunde det gå hett till i tryckeriet. Plantin var exempelvis tvungen att avskeda en något överförfriskad medarbetare som började slåss med sina arbetskamrater. Inte så lämpligt beteende då heller på en arbetsplats.

För att komma undan censuren var det vanligt att ”skriva” falska tryckorter i böckerna. En engelsk tryckare kunde exempelvis ange Paris som tryckort, om han ville komma undan den politiska eller religiösa censuren i sitt eget land.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.