Femton kilo nyskriven kulturhistoria

verdensbøgerKulturhistoria är ett lika trivsamt som svårdefinierat begrepp. Termen har under lång tid varit ett av de viktigaste nyckelorden när KB:s utländska förvärv ska beskrivas, och i det sammanhanget finns det fortfarande med. Breda, kulturhistoriska framställningar är en av de kategorier vi försöker prioritera i vår inköpspolitik.

Med Antikkens verden som KB nyligen köpt in, avrundar Århus universitetsforlag en stor satsning på en nyskriven europeisk kulturhistoria.

KB har köpt in hela serien, som omfattar följande titlar:

Verket väger sina modiga femton kilo, och i inte mindre än 200 artiklar skildras här vår världsdels kulturella utveckling från antiken och framåt, speglad från ett aktuellt forskningsperspektiv. 

Från Danmark rapporteras att serien av ”verdensbøger” från Århus blivit en ”kæmpe succes”, och spritts till en bred läsekrets. Till sin egen häpnad har några av skribenterna till och med ombetts att skriva autografer vid besök i den lokala ”Brugsen” (Konsum). Enligt uppgift planeras också en slags uppföljande bok, som har arbetsnamnet ”Fremtidens verden”.

Kanske är det stora och breda intresset i Danmark ingen slump. Landet har en stolt tradition på området. Troels Troels-Lund (1840-1921) hette mannen, som genom sitt stora livsverk Dagligt liv i Norden i det 16. Aarhundrede (1879-1901) helt klart bidragit till den starka ställning kulturhistorien uppenbarligen än i dag har i Danmark.

För den som vill fundera vidare kring begreppet kulturhistoria, kan bl.a. Peter Burkes What is cultural history rekommenderas. KB har den (förstås) i såväl originalupplaga  som svensk översättning.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.