CIORAN – århundradets nihilist – 101 år!

Cioran by Ironie

Förra året skulle den rumänsk-franske filosofen E M Cioran ha fyllt 100 år.  Med anledning av detta vill jag uppmärksamma tre böcker som KB köpte in nyligen:

Cioran föddes 1911 i Rumänien, men flyttade redan som 25-åring till Paris. Under hela sitt liv vände han på frågan om det absurda och ouppfattbara i människans tillvaro. Han har beskrivits som “den tjänstgörande skeptikern i en värld av förfall”, ”århundradets nihilist” och ”medvetandet om vår olycka”. Själv förklarade han att det kändes ”legitimt” att under en livstid syssla med döden då detta är ”människans grundproblem”. Till skillnad från andra filosofer övergav Cioran tidigt all ambition till ett eget system och hängav sig i stället åt ett genomgripande ifrågasättande av allt: av livet, av historien och dess religiösa och politiska ideologier, av jaget, och inte minst av språket.
Under sitt liv publicerade Cioran ett femtontal titlar på rumänska och franska. Postumt utkom hans arbetsanteckningar, Cahiers (Gallimard 1997), en skattkista av alla Ciorans våndor och fixeringar, men även av hans frändskap till olika författarkollegor och deras böcker. På svenska finns Cioran utgiven med Om olägenheten i att vara född (övers. Lasse Söderberg, Bonniers 1986), Bitterhetens syllogismer (övers. Jon Milos, Symposion 1989), Historia och utopi (övers. Jon Milos, Symposion 1992) och På förtvivlans krön (övers. Dan Shafran & Åke Nylinder, Dualis 1998). Om Cioran kan man på svenska läsa Gabriel Liiceanus bok Apokalypsen enligt Cioran (övers. Dan Shafran & Åke Nylinder, Dualis1997), som innehåller en lång intervju med filosofen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.