Dietrich & Riefenstahl: två tyska filmamazoner – två olika vägval

Dietrich & Riefenstahl / Karin Wieland. Källa: Hanser Verlag

I Karin Wielands dubbelbiografi Dietrich & Riefenstahl: der Traum von der neuen Frau möter vi två starka kvinnnor med samma dröm om filmen, äran och berömmelsen – Marlene Dietrich och Leni Riefenstahl. De kom båda från samma stad, Berlin, men de gjorde helt olika vägval. Den ena, Marlene, valde att lämna nazismen och Berlin bakom sig för att bli stjärna i Hollywood.

Den andra, Leni, valde att stanna, och bli Hitlers egen musa. Så här skrev Leni Riefenstahl i en hälsning till Führern vid tyskarnas inmarsch i Paris 1940:

”Med obeskrivlig glädje, djupt rörda och uppfyllda av innerlig tacksamhet upplever vi med Er min Führer, Er och Tysklands största seger, tyska truppers intåg i Paris. Mer än all mänsklig fantasis föreställningskraft utför Ni dåd som är utan motstycke i mänsklighetens historia, hur skall vi nu tacka Er? Att uttala lyckönskningar är alltför litet för att visa Er de känslor som rör mig.” undertecknat: Er Leni Riefenstahl.

De olika livsvalen de gjorde påverkade naturligtvis också de båda kvinnornas relation till varandra. Hur den kunde gestalta sig får man  en viss uppfattning om när Riefenstahl sent i livet  kommer på besök i Hollywood, då kanske något försiktigare i sina uttalanden, fastän Marlene Dietrich inte längre är i livet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.