Deshima – tidskrift om Norden i ett globalt perspektiv

Deshima

Var ligger Norden och var äger dess kulturhistoria rum? Hur ska man beskriva Nordens litteratur, kultur, historia, språk och samhälle i ett globalt perspektiv? Denna typ av frågor diskuteras i den kulturvetenskapliga tidskriften Deshima, som KB som första forskningsbibliotek i Sverige har startat en prenumeration på.

Deshima, som grundades 2007, ges ut vid Université de Strasbourg och är ett samarbetsprojekt mellan specialister inom skandinavisk och nederländsk kulturforskning. Deshima publiceras en gång om året, men vid sidan om detta ges även specialnummer ut. Artiklarna är företrädesvis skrivna på franska och engelska. Exempel på ämnen som har avhandlats är Nordens afrikanska historia, Ostindiska kompaniet, Paris som Nordens kulturella huvudstad under 1800-talet samt förhållandet mellan Danmark, Spanien och Afrika i H. C. Andersens reseskildring I Spanien. Temat för det senaste specialnumret är Strindberg och staden.

Tidskriften har fått sitt namn efter den konstgjorda ö som anlades utanför Nagasaki i Japan under 1600-talet och som var den enda plats där kontakter mellan Japan och västvärlden var tillåtna.

Deshima tillhör suecanasamlingen och kan beställas fram från våra magasin som läsesalslån. Besök gärna tidskriftens webbplats.

Det här inlägget postades i Suecana och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.