Saussure i helfigur

John E. Joseph verksam som professor vid University of Edinburgh har skrivit en omfattande biografi över lingvisten Ferdinand Saussure med den korta titeln Saussure. Med stor detaljrikedom tecknas denne från uppväxten i den calvinska staden Genève till de akademiska befattningarna i Berlin och Paris. Man kan läsa om hur faderns djärva ekonomiska transaktioner i samarbete med Henri Dunant, sedermera grundaren av Internationella Röda Korset, är nära att kullkasta familjens finansiella status. Stort utrymme ges alltså till en biografisk skildring av Ferdinand Saussure men dennes språkhistoriska gärning granskas också ingående.
   Saussures forskning har varit grundbulten till strukturalismen som lanserades av bland andra Roman Jakobson och Claude Lévi-Strauss, även om dessa forskare inte rakt av accepterade Saussures teorier. Richard Bradford har författat en studie över den förstnämnde: Roman Jakobson : Life, Language, Art. Även Jacques Derrida problematiserade Saussures teoribygge, vilket man kan läsa om i Russell Daylights What if Derrida was wrong about Saussure?

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.