”… en opprinnelig og uberegnelig natur”: Hamsun om Strindberg

Han er en opprinnelig og uberegnelig natur. Han er i sitt slag det største talent jeg kjenner – påståelig som en advokat, ensidig og lidenskapelig som en religiøs fanatiker. Han har undersøkt det meste og angrepet alt, fra videnskap til kunst og oppfinnelser, fra kultur til religion og Gud – med en art jublende raseri har han kastet seg over alle ting i dette liv og det tilkommende.

Så talar Knut Hamsun, med oförställd beundran, om August Strindberg under ett möte i Trondhjems liberale Forening 1891. Efter det framgångsrika föredraget avsändes ett hyllningstelegram till Strindberg, och ett annat lyckönskningstelegram till valframgången för den liberale norske statsministern Johannes Steen.  I tidningsreferaten från mötet lyder det förra telegrammet: ”Efter et varmhjertet foredrag av Knut Hamsun om Dem og Deres ideer, sender Trondhjems liberale Forening Dem iaften sin hilsen som den store dikteriske evne og opponerende kraft.”

Talet återfinns i ”På turne”, del 25 i Hamsuns Samlede verker som KB nyligen inköpt.

Hamsun hade också  flera gånger tidigare hållit föredrag om Strindberg, bland annat  i Minneapolis 1888. Han skrev även en artikel om Strindberg i Chicago-tidningen America, publicerad i december samma år, troligen det allra första officiella omnämnandet någonsin av Strindberg i USA.

Flera av Hamsuns artiklar om Strindberg och recensioner av hans verk återfinns i senare volymer av Samlede verker, framför allt i de två delarna av Taler på torvet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.