Dansk och norsk fotografihistoria

”Gamla bilder” eller ”historiska fotografier” utövar en alldeles särskild dragningskraft på många av oss, och detta oavsett om vi tänker på vardagliga foton från den egna släkten eller hembygden eller sådana som illustrerar händelser av världshistorisk betydelse eller något där mitt emellan.

I detta inlägg vill jag puffa för fyra av KB:s nyinköpta böcker, som bara har två saker gemensamt: de är alla fyra exempel på KB:s nordiska förvärv och alla fyra innehåller mängder av intressanta och fascinerande äldre fotografier.

Tom Buk-Swienty, som är journalist och historiker med bl.a. ett par böcker om dansk-tyska kriget 1864 bakom sig: Dommedag Als och Slagtebænk Dybbøl (båda finns på KB), följer i sin senaste bok upp och fördjupar skildringen av detta för danskt minne och identitet så viktiga krig.

Buk-Swientys nya bok heter 1864 i billeder och den är en ”bildberättelse” i vilken han har velat samla de bästa av den mycket stora mängd målningar, teckningar och fotografier som skapades för att skildra kriget. Fotografierna i denna bok är alltså inte mindre än ca 150 år gamla, och fascinerar idag genom sin skärpa.

Vidnerne historien : dansk pressefotografi i 100 år är, som framgår, en jubileumsutgåva (för de danska pressfotografernas förening). I den välmatade boken kombineras tematisk och kronologisk framställning och det gångna seklet passerar revy i form av hundratals noga utvalda pressfotografier.

Sedan ska nämnas två nya norska verk med äldre fotografier i fokus.

Norske polarheltbilder 1888-1928 är publicerad av KB:s systerbibliotek Nasjonalbiblioteket, som med denna stora och flotta bok markerade det dubbla jubileum som kunde firas i Norge 2011: 150 år sedan Fridtjof Nansens födelse och 100 år sedan Roald Amundsen och hans män nådde Sydpolen. De norska polarexpeditionerna använde från första början fotografiet som ett redskap för att dokumentera, dramatisera och förmedla det man upplevde, och nu presenteras och kommenteras för första gången samlat och i ett sammanhang de många gånger klassiska fotografierna från dessa oerhört uppmärksammade och ofta i nationalistiskt syfte framhävda expeditioner. I anslutning till utgivningen finns också en utställning på Nasjonalbiblioteket.

Det fjärde och sista av de praktverk som jag valt att nämna här är Norge i farger 1910 : bilder fra Albert Kahns verdensarkiv.
I boken återges mängder med färgbilder som skildrar Norge och det norska landskapet år 1910! Detta är möjligt genom att det rör sig om bilder skapade enligt autokrommetoden, historiens första teknik för fotografisk återgivning i färger. De bilder som återges i boken samlades av fransmännen Albert Kahn och Auguste Léon under en fem veckor lång rundresa i Norge, och de finns idag i det s.k. Planetens arkiv i Albert Kahn-museet utanför Paris. Bankmannen och filantropen Albert Kahn (1860-1940) lät under åren 1909-1931 fotografer och filmare på sin bekostnad dokumentera livet i mer än 50 länder. Arkivet i museet som bär hans namn inrymmer idag totalt 72 000 färgbilder och 183 000 meter film!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.