Danmark i Hitlers hand – Dr. Bests brev till Berlin

Dr Werner Best. Källa: Bundesarchiv, Bild 183-B22627 / CC-BY-SA

Dr. Werner Best – jag vet inte hur många svenskar som idag på rak arm kan placera in detta namn i historien, men kanske är de inte så många. Annorlunda är det sannolikt i Danmark, där minnet av den tyska ockupationen 1940-45 ständigt hålls aktuellt och bearbetas, vilket bl.a. framgår genom en till synes aldrig sinande ström av ny forskning och nya böcker. Werner Best var nämligen mannen som – utrustad med titeln Reichsbevollmächtigter (riksfullmäktig) – fungerade som ockupationsmaktens främste företrädare på plats i Köpenhamn under ockupationens tre sista år 1942-45. Före sin ankomst till Danmark hade Best ”meriterat” sig genom att inneha en ledande roll såväl i samband med ”de långa knivarnas natt” 1934 som vid uppbyggnaden av Gestapo. Doktorstiteln bar han sedan 1927, då han lagt fram en juridisk avhandling om ett arbetsrättsligt ämne.

Jag vill med detta inlägg uppmärksamma en källutgåva i det större formatet som efter flera års förberedelser helt nyligen publicerats i Danmark och nu köpts in till KB: Werner Bests korrespondance med Auswärtiges Amt og andre tyske akter vedrørende besættelsen af Danmark 1942-1945.

Källutgåvor, urkundspublikationer och liknande är högt prioriterade kategorier i KB:s utländska förvärv. Motivet är förstås att det rör sig om grundläggande materialsammanställningar som har bestående värde för studier och forskning inom området ifråga under lång tid framöver. Den nu aktuella utgåvan av dokument kring den tyska ockupationen av Danmark är ett bra exempel. I tio prydliga och fullmatade volymer med forskningschefen vid Det Kongelige Bibliotek John T. Lauridsen som huvudredaktör har nu samlats och publicerats allt som är känt av Werner Bests korrespondens mellan november 1942 och maj 1945. I regel rapporterade han flera gånger per dag hem till Auswärtiges Amt i Berlin om utvecklingen i Danmark. Parallellt fick han därifrån ta emot instruktioner och frågor. Även om Bests korrespondens dominerar källutgåvan, ryms där också annat kompletterande material, bl.a. från tysk polis och tyska militära myndigheter.

I april 1945, när den tyska kollapsen bara var en tidsfråga, fick Best order från Berlin att bränna hela sin korrespondens. Han lydde denna order. Vad som nu skett är att det förstörda materialet till övervägande del kunnat rekonstrueras via olika tyska och danska arkiv. Utgåvan omfattar sammanlagt 2 900 kommenterade dokument, varav största delen aldrig publicerats och många aldrig använts av forskningen. Första bandet inleds med en generös inledning (parallellt på danska och tyska) där en orientering ges om källmaterialet och en forskningsöversikt presenteras, av stort värde med tanke på det omfång den samlade ockupationsforskningen numera fått. Det tionde och avslutande bandet rymmer diverse översikter och faktasammanställningar över bl.a. avrättningar, den tyska ”motterrorn”, anhållna av Gestapo och deporterade till Tyskland. Själva urkunderna är publicerade på sitt tyska originalspråk, men med generösa danska kommentarer.

KB äger sedan tidigare åtskillig litteratur om den nazityska ockupationen av Danmark. En lista finns här, om än inte heltäckande.

Vi har också ett par andra böcker som behandlar Werner Best:

och i Dänemark in Hitlers Hand gav han för övrigt 1988 själv sin skriftliga efterhandsversion av dessa våldsamma och ödesmättade år i dansk historia.

Vad hände med dr Best efter Danmarks befrielse? När kapitulationen den 5 maj 1945 var ett faktum bad han det danska utrikesdepartementet om beskydd och en vakt av danska frihetskämpar placerades utanför hans bostad. Efter en kort tid arresterades han och tillbringade sedan sex år i fängelse, mest i Danmark, men även i Nürnberg, där han vittnade vid krigsförbrytarprocessen. I Danmark ställdes Best inför rätta 1948, där man fokuserade på behandlingen av judarna och den tyska terrorn. Han dömdes till döden, vilket dock omvandlades till 12 års fängelse. Han benådades emellertid redan 1951 och utvisades till Västtyskland, där han anställdes i en advokatfirma. Rättsväsendet i flera länder fortsatte att intressera sig för honom i samband med utredningar om olika krigsförbrytelser, och i samband med detta tillbringade han ytterligare några år i häkte, dock utan att någon ny fängelsedom föll. När Werner Best avled i juni 1989, 86 år gammal, var han mitt uppe i sin sista rättsliga tvist om juridiskt ansvar för sina handlingar i nazismens tjänst.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Danmark i Hitlers hand – Dr. Bests brev till Berlin

 1. Goldman skriver:

  HANS-HENDRIK NEUMANN: (f.d. Reinhard Heydrichs adjutant, 1935-40), med anknytning till Sverige, och WERNER BEST i SS.

  – 1. Anses ha varit Heydrichs (SD) sambandsofficer i Anschluss våren 1938, och även samma roll i …
  – 2. anfallet mot Polen 1939, att rapportera till Heydrich om Einsatzgruppernas verk-samhet, (Inför angreppet mot Polen, hålls 22.5.1939 ett möte i SD-Hauptamt om uppställande av ” Einsatzkommandos”. Ett nytt möte den 5.7.1939 leddes av Heyd-rich, deltagare : adjutanten Hans-Hendrik Neumann,- – – WERNER BEST- – – (Heydrichs stf. i Gestapo och kontraspionagepolisen), chefen för Amt. III i SD, Heinz Jost, dennes medarbetare och senare efterföljare Walter Schellenberg, Helmut Knochen och även Gestapochefen i RSHA, Henrich Müller. (Franz Alfred Six : Stab Heydrich) (Fyra Einsatzgruppen planerades och sattes upp början av september.)
  – 3. Till Norge strax innan 10 april 1940, under täckuppdrag för Ahnenwerbe, senare deltog i …
  – 4. Fall Barbarossa från Finland i juni/juli 1941: ( här kan Neumann varit inkopplad som Heydrich förbindelseofficer, till ett ”Einsatzkommando Finnland,” på samma sätt som i Österrike och Polen), för att sedan efter att Barbarossa kört fast på hösten, beordras att ta posten som…(erhöll Finsk dekoration FinlandsFrihetskors FFrK. m.s. enligt finska noteringar)
  – 5. tysk polisattaché hos svenska säkerhetspolisen (SÄK) i Stockholm, 1941, för att internera kommunister i Sverige…
  – 6. i juni 1942 till Norge, som…
  – 7. Landesgruppenleiter (LGL) i AO- NSDAP, senare vice…
  -8. Reichskommissar i Norge under Josef Terboven, Einsatzstab/Norwegen ( Skulle ha känt Terboven sedan 1930talet…
  – 9. anses en av ansvariga (+Rediess) för deportationen av 300 norska studenter 1943, samt…
  – 10. förstörelsen av norska Finnmark, 1944…
  – 11. April 1945 befäl över SS-regemente i Tyskland…
  – 12. (Senare till västlig underrättelsetjänst)
  ———————————————————
  (Ur : Harry Söderman : Skandinaviskt mellanspel : 1945)

  Hans -Hendrik Neumann : ” var utlandstysk, uppväxt i Paris, hade under överfallet av Frankrike anfört en SS-bataljon, en kort tid varit kommendant i Bordeaux. Tillhörde en yngre och smartare del av nazismen. Tillsammans med polisledningen i Stockholm träffade jag Neumann flera gånger, samt även några gånger privat. i Stockholm. Allt som allt var Neumann i det personliga umgänget en mycket hygglig man.”

  Han besökte Stockholm under de sista krigsåren och brukade alltid hälsa på hos Söderman. Sista gången var han ett slags vice rikskommissarie i Norge.Han var chef för något slags Einsatzstab vid Rikskommissariatet, avdelning för politik och ideologi. Neumann ville hellre ha ett regementsbefäl.. Sista gången han besökte mig var på våren 1944, vi träffades på en cocktail på Operabaren i Stockholm några timmar. Han visste nog att jag var chef för de norska och danska polistrupperna.”- – –

  Neumann omtalade att Tyskland var beslutet att hålla Norge till det sista, och han var väl informerad om motståndsrörelsen och Mil.orgs. verksamhet, ” sind uns wohl bekannt”. – ” När ögonblicket kommer behöver vi ju bara arrestera ett hundratal man, så har vi kapat toppen av organisationen. Vi skulle ändå vilja slå till ordentligt och inget kunde vara bättre än om norrmännen genomförde ett öppet uppror före ett ev. invasionsförsök. I så fall skulle man veta att göra processen kort. ” – – –

  Han klagade över att ryssarna voro för många. Mot varje tysk soldat förklarade Neu-mann kunde stå 8-10 ryssar. Flera av dessa är gubbar, kärringar och barn, , men de kväva oss genom sin massa.”

  Så sent som i mars hade tyskarna avrättat flera norska motståndsmän. Söderman försökte att få Neumann att utlämna norska fångar och ev. 100.000 ryska krigs-fångar, och försökte att sammanträffa med Neumann, efter att ha fått klartecken från Per Albin Hansson och Christian Günther. Den 21 april 1945 skulle ett möte äga rum, i närheten av Charlottenberg, men Neumann kom inte, men Oberführer Heinrich Fehlis, chef för tyska SD i Norge, (under SS-polisgeneral Rediess). Neumann hade några månader tidigare farit tillbaka till Tyskland, där han nu var chef för ett SS-pansarregemente, tyskarna kände till om polistrupperna i Sverige.
  ———————————————————-

 2. Goldman skriver:

  Werner Best, utgav även en tidskrift RVL / ”Reich-Volksordnung-Lebensraum: Zeit-schrift für völkische Verfassung und Verwaltung,” (1941-43) tillsammans med Wil-helm Stuckart, Best, Gerhard Klopfer, Reinhard Höhn, Werner Daitz. Tidskriften behandlade Tysklands ställning i Europa, hur man bäst kunde exploatera, plundra, organisera och styra de tyskockuperade, länderna, i ” Grosswirtsschaftraum, Gross-raum” .

  Hela NS-byråkratin var välutbildade akademiker, jurister m.m., särskilt inom polis, säkerhetstjänst (SD) RSHA (gr. 1939), något som ofta kommer i skymundan. Två redaktörer i RVL var närvarande vid Wannseekonferensen, 1942 , Wilhelm Stuckart, samt Gerhard Klopfer. Werner Daitz dotter, var gift med nämnde SS-mannen Hans-Hendrik Neumann, (polisattaché i Stockholm,1941-44, verksam i Einsatzstab Nor-wegen, närmast under rikskommissarie Josef Terboven.)

 3. Goldman skriver:

  Werner Best, utgav även en tidskrift RVL / ”Reich-Volksordnung-Lebensraum: Zeit-schrift für völkische Verfassung und Verwaltung,” (1941-43) tillsammans med Wil-helm Stuckart, Best, Gerhard Klopfer, Reinhard Höhn, Werner Daitz. Tidskriften behandlade Tysklands ställning i Europa, hur man bäst kunde exploatera, plundra, organisera och styra de tyskockuperade, länderna, i ” Grosswirtsschaftraum, Gross-raum” .

  Hela NS-byråkratin var välutbildade akademiker, jurister m.m., särskilt inom polis, säkerhetstjänst (SD) RSHA (gr. 1939), något som ofta kommer i skymundan. Två redaktörer i RVL var närvarande vid Wannseekonferensen, 1942 , Wilhelm Stuckart, samt Gerhard Klopfer. Werner Daitz dotter, var gift med nämnde SS-mannen Hans-Hendrik Neumann.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.