Jul på japanska

Jul i Nagoya 2006

Jul i Nagoya 2006. Foto: Joakim Philipson

Det hävdas ibland att Sverige är världens mest sekulariserade land, men frågan är om inte den hederstiteln(?) snarare tillhör Japan. Gemensamt har båda länderna i alla fall den många gånger fruktbara eklekticismen: vi lånar friskt av andra länder och kulturer, idéer, traditioner och  helger. Följaktligen är det sekulära  Japan, där buddhismen och shintoismen annars brukar dela sorge- och glädjehögtider mellan sig, också ett land där det firas jul. För att förvissa sig om saken kan man till exempel söka på det japanska ordet ”kurisumasu” i LIBRIS. Då får man åtminstone 15 träffar, av vilka de 14 som finns på KB föga förvånande är översättningar från svenska.

Bye-bye kurisumasu!

Bye-bye kurisumasu! Nagoya, december 2006. Foto: Joakim Philipson

Nu är förstås långt ifrån allting som föregår i Japan i slutet av december relaterat till julen. Här är en liten illustration från en taikokonsert och dansföreställning i Nagoya, julafton 2006. Och knappt har man sagt farväl till julen, förrän det är tid för shogatsu och den verkligt STORA högtiden – nyåret.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Suecana och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.