Nu kommer tomten ….


En ny bilderbok på svenska av Astrid Lindgren har getts ut tio år efter författarinnans död! Det är originalmanuskriptet till Tomten är vaken som hittades i dödsboet efter hennes tyska förläggare.

För drygt 50 år sedan skrev Astrid Lindgren en julberättelse baserad på Viktor Rydbergs dikt Tomten. Den gavs ut på tyska med titeln: Tomte Tummetott och var illustrerad av Harald Wiberg. Den översattes till ett flertal språk, däribland engelska, spanska, nederländska, koreanska och frisiska, men finns först nu på svenska! Denna svenska utgåva har illustrerats av Kitty Crowther.

Det har varit en märklig situation här på KB där vi katalogiserat översättningar till en bok, som alltså inte funnits på originalspråket (svenska) förrän nu. Olika översättningar har placerats ömsom på Viktor Rydberg och ömsom på Astrid Lindgren, men nu finns de alla samlade under Astrid Lindgren med originaltiteln: Tomten är vaken.

Astrid Lindgren är den i särklass mest översatta av alla svenska författare:
Hon finns på 68 språk i LIBRIS databas.
Men Astrid Lindgren-sällskapet räknar med upp till 94 olika översättningsspråk, inklusive dialekter, med förbehållet att vissa språk endast förekommer som manus eller i privata utskrifter.

Många svenska författares böcker finns översatta till andra språk, alls inte bara barnböcker och deckare, utan även t.ex. poeter (Tomas Tranströmer, Kristina Lugn, Bruno K. Öijer m.fl.), romanförfattare (Selma Lagerlöf, Kerstin Ekman, Jonas Jonasson m.fl.) och dramatiker (August Strindberg, Lars Norén, Stig Larsson m.fl.).

På KB samlar vi in översättningar av svenska författare och böcker om Sverige/svenska förhållanden på främmande språk till vår speciella samling Suecana extranea.

Vi är alltid tacksamma över att få kännedom om böcker till Suecana extranea, som inte redan finns i KB. Sök gärna i Suecana-bibliografin i LIBRIS!

Välkommen med tips till: suecana[snabel-a]kb.se

En riktig god jul och ett gott nytt år!
önskar bloggarna på Extranea

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Suecana och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.