Två ”årsringar” utländsk litteratur på öppna hyllor!

Något som länge har varit önskat och efterlängtat har nu blivit verklighet, när flera tusen volymer utländsk litteratur från våra underjordiska magasin placerats på öppna hyllor nära info-/lånedisken, direkt tillgängliga för våra användare att botanisera bland och låna av. Alla böcker som tagits fram är tillgängliga för hemlån.

Tanken är att två ”årsringar”, dvs. två års förvärv, ska kunna stå framme åt gången. Till att börja med tas nu 2012 och 2013 års förvärv upp från magasinet. När vi sedan kommer in på 2014 och börjar ”bygga” den årsringen flyttas 2012 ner igen och så är det tänkt att rulla på.

De böcker som satts på hyllorna är helt enkelt ett utsnitt från våra magasin under Humlegården. Detta innebär att böckerna varken står systematiskt eller alfabetiskt, utan precis som i magasinet, numrerade i den ordning de katalogiserats.

KB:s aktuella förvärvsprofil domineras av humaniora, där litteratur med ett historiskt perspektiv är starkt prioriterad. Särskilt framträdande ämnen är historia, litteraturvetenskap och konstvetenskap.

Här på vår blogg har vi varje vecka nya inlägg, oftast med anknytning till nya böcker. Via bloggens flik ”Nyinkommet” finns länkar till LIBRIS, där all ny utländsk litteratur på KB listas månadsvis.

Välkommen att låna från de nya öppna hyllorna!

PS Den del av KB:s utländska litteratur som har svensk anknytning (dvs. antingen behandlar Sverige eller svenska förhållanden, är på svenska språket eller utgör översättningar från svenska original), s.k. suecana, räknas till den svenska samlingen och har inte tagits upp till de öppna hyllorna. Liksom övrigt svenskt material får suecana-litteraturen bara läsas på plats i biblioteket. DS

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.