Var impressionisterna ”fashionistas”?

Var impressionisterna  ”fashionistas”?

Utställningen ”L’Impressionisme et la mode”, som nyligen visades på Musée d’Orsay i Paris och som nu visas på Metropolitan Museum of Art i New York (med titeln: ”Impressionism, Fashion and Modernity”), presenterar en outforskad aspekt av  impressionisternas måleri, nämligen konstnärernas intresse att fånga klädernas och tygernas färgskiftningar i olika ljus. Man kunde tro att det mesta redan var sagt om Manet, Monet, Degas, Renoir, Seurat, Utrillo och deras målarvänner som under andra hälften av 1800-talet revolutionerade vårt sätt att se på konsten. Men att koppla ihop deras världsberömda mästerverk med en publikfriare som just mode har blivit en given succé. Det har varit långa köer för att kunna beundra båda könens vardagskläder i Paris under sekelskiftet och balkreationer som en ”parisienne” med självaktning skulle visa upp sig i på operan eller i salongerna . Man visar också hattar, korsetter och koketta underkläder.

KB har just skaffat utställningskatalogen till det som har benämnts som årets hetaste utställning i konstvärlden. Den utförliga katalogen (på franska : ”L’impressionisme et la mode”, som vi skaffat även på engelska : ”Impressionism, fashion & modernity”) erbjuder en tröst (över 300 sidor) för den som missat utställningen i Paris, den som inte hann till New York och för den som har svårt med att få in Chicago i reseplanering innan september i år. Där avslutar utställningen sin vandring den 22 september.

impressionism_14

Albert Bartholomé (French, 1848–1928)
In the Conservatory (Madame Bartholomé), ca. 1881
Oil on canvas; 91 3/4 x 56 1/8 in. (233 x 142.5 cm)
Musée d’Orsay, Paris, Gift of the Société des Amis du Musée d’Orsay, 1990

impressionism_18

Henri Fantin-Latour (French, 1836–1904)
Édouard Manet, 1867
Oil on canvas; 46 5/16 x 35 7/16 in. (117.5 x 90 cm)
The Art Institute of Chicago, Stickney Fund

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.