Karen Blixen i Afrika – en brevsamling

Karen Blixen – den som alls har hört detta namn, känner troligen också till åtminstone en faktauppgift om henne, nämligen att hon levde en del av sitt liv i Afrika.

Begreppen Karen Blixen och Afrika har nämligen kommit att bli tätt förbundna med varandra i eftervärldens medvetande. En rätt stor del i detta har nog filmen Mitt Afrika (Out of Africa, 1985) med Meryl Streep och Robert Redford. Filmen belönades med sju Oscar, bl.a. för Bästa film. Den bygger på Karen Blixens självbiografiska roman Den afrikanske farm från 1937 (boken översattes till svenska redan samma år av ingen mindre än Artur Lundkvist, då med titeln Afrikansk pastoral).

Karen Blixen i Afrika : en brevsamling 1914-31

Karen Blixen i Afrika : en brevsamling 1914-31

I detta inlägg vill jag puffa för en alldeles färsk, brett upplagd brevutgåva från Karen Blixens afrikanska år, som nyss köpts in till KB. I fyrabandsverket Karen Blixen i Afrika : en brevsamling 1914-31 publiceras nu alla de (av forskningen kända) brev Karen Blixen skrev under sina år i Afrika 1914-1931, liksom ett urval brev till henne under denna tid, bl.a. från hennes vän och älskare, den engelske storviltjägaren Denys Finch Hatton, och från hennes mor och syskon, liksom en del brev skrivna av hennes svenske make Bror von Blixen-Finecke.

Visserligen utkom redan 1978 en brevsamling i två volymer med titeln Breve fra Afrika, men i denna var dels många brev avkortade, dels rörde det sig om ett urval, som efter en analys visat sig utgöra knappt hälften av Blixens brevsamling i Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn.

Genom den omfattande brevskörd som nu samlats i den nya utgåvan växer en bred bild fram av Karen Blixens tillvaro i Kenya, dit hon och Bror von Blixen kom som nygifta år 1914 för att tillsammans driva kaffefarmen M’Bogani. Deras äktenskap slutade i skilsmässa 1925, och sedan Denys Finch Hatton 1931 dödats i en flygolycka, valde Karen Blixen att återvända till Danmark.

Hon må vara mest känd för sina år i Afrika, men hennes liv både började och slutade på samma ställe, nämligen familjeegendomen Rungstedlund, 24 km norr om Köpenhamn. Där finns idag Karen Blixen-museet, vars webbplats innehåller mycket information om hennes liv och författarskap, bl.a. om tiden i Kenya.

KB:s samlingar innehåller en mängd litteratur om Karen Blixens liv och diktning. Här är en lista på 66 böcker. Relativt ny är t.ex. boken Karen Blixen og Sverige av Grethe F. Rostbøll.

Efterhand som de utkommer köper vi också in delarna i den första vetenskapliga, textkritiska och kommenterade utgåvan av Karen Blixens verk.

Allra sist: om du har tre minuter till övers, lyssna gärna på förlagsredaktören Birthe Melgård, när hon berättar om den nya brevutgåvan i detta Youtube-klipp.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.