Nakna män

I ”Badende Männer” av Lill-Ann Körber presenteras fyra skandinaviska konstnärer, Edvard Munch, Eugène Jansson, J.A.G. Acke och J.F. Willumsen, som i början av 1900-talet upptäcker och utforskar den manliga sexualiteten, den egna nakenheten och badandet. Körber undersöker i sin avhandling frågor kring manlighet och sexualitet ur både ett konsthistoriskt och mediehistoriskt perspektiv.

Flottans badhus, Eugène Jansson
Källa: Wikimedia Commons

Eugène Jansson var homosexuell vilket var olagligt vid denna tid. Inom Jansson-forskningen talade man tyst om hans sexuella läggning ända fram till mitten av 1990-talet. Jansson porträtterade ofta män som han hade ett förhållande med. Innan han ägnade sig åt studier av den nakna manliga kroppen var han mycket intresserad av friluftsmåleri och stämningsmåleri. Jansson var medlem i Konstnärsförbundet och tillhörde de så kallade Opponenterna där bland annat Carl Larsson, Ernst Josephson, Karl Nordström, Nils Kreuger ingick.

Källa: Wikimedia Commons

Ring gymnast I, Eugène Jansson
Källa: Wikimedia Commons

För er som vill läsa och se mer om ”nakna män” har vi precis köpt in en katalog från en utställning om maskulinitet. Utställningen äger rum på Musée d’Orsay just nu.

Det här inlägget postades i Suecana och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.