Vogue – En modebibels historia.

vogue2

Bild Enrica Hallvarsson

Vi inleder det nya året med en frisk fläkt från ett nyinköpt praktverk, ”In Vogue”, en uppdaterad och reviderad upplaga av det som kallats för ”modebibelns historia” (tidigare upplaga var från 2006).

Verket svarar mot några ledord för KB:s utländska förvärvsprofil, nämligen ett historiskt och kulturhistoriskt perspektiv. ”In Vogue” är den första kompletta historien om en av de mest glamourösa och inflytelserika tidskrifterna under de senaste hundra åren.  Tidskriften  Vogue kommer ut i USA, och publiceras även i ett tjugotal andra länder med en total upplaga på närmare 25 miljoner.

Verket  berättar initierat om de  första stegen från tiden kring sekelskiftet 1900, då det fortfarande var en sk ”social gazette” , startad av newyorkbon Condé Nast, till nuvarande tongivande mode- och fotomagasin där ett sekel av  kändisar har bidragit. Lite ”namedropping” kan ge perspektiv. Bland fotograferna återfinns bidrag från Cecil Beaton, Erwin Blumenfeld (en utställning om hans liv och verk pågår just nu i Paris) vidare Irvin Penn, Helmut Newton,  Henry Cartier-Bresson, Annie Leibovitz, m fl.

Bland bidragande författare finns Truman Capote,  Aldous Huxley  och Susan Sontag, som hade ett längre samarbete med tidskriften och ägnas en essä i boken. Tidigare karismatiska chefredaktören Diana Vreeland och nuvarande kontroversiella  Anna Wintour,  som inspirerade Lauren Wiesbergers  bestseller och filmen  ”Djävulen bär Prada”,  figurerar i intressanta intervjuer och arkivmaterial.

Lisa Fonssagrives på Eiffeltornet med en klänning av Lucien Lelong i Vogue 1939. Fotograf Erwin Blumenfeld i samband med Eiffeltornet 50-årsjubileum. /Copyright the Estate of Erwin Blumenfeld

Lisa Fonssagrives på Eiffeltornet med en klänning av Lucien Lelong i Vogue 1939. Fotograf Erwin Blumenfeld i samband med Eiffeltornet 50-årsjubileum. /Copyright the Estate of Erwin Blumenfeld

Givetvis passerar alla tiders supermodeller revy från den som anses ha varit den allra första,  svenskan Lisa Fonssagrives, senare fru Penn. Om henne kan man läsa biografin.

Det är en lustfylld och inspirerande kavalkad som erbjuder ett enastående bildmaterial där djärv formgivning  ibland bjuder på utmanande associationer, men alltid håller en hög kvalité.

En jämförande läsning om den svenska modehistorien erbjuder bland andra detta verk eller också en annan ”modebibel” .

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vogue – En modebibels historia.

 1. Erika Lunding skriver:

  Tack! Vogue (amerikanska upplagan) har även digitaliserats. 120 år av tidningsutgivning finns tillgänglig via prenumeration ($1,575 / år för privatpersoner, institutioner annan taxa). Skulle gärna ha tillgång till Vogue Archives! 🙂

  Vogue – Condé Nast publicerar en strid ström av böcker baserade på material i deras arkiv, tacksam att K.B. köper in ett urval. Bland det bästa och mest intressanta man kan finna inom mode-, foto- och designhistoria samt allmän kulturhistoria.

  • Enrica Hallvarsson skriver:

   Tack Erika, för kommentar och info om Vogue archives! Vi skall fortsätta att bevaka mode-, foto- och designhistoria när det gäller översikter och större verk inom allmän kulturhistoria. Givetvis har vi också ambitionen att förvärva utställningskataloger inom dessa ämnen. Vi tar gärna emot inköpsförslag!

 2. Pingback: Mina tre bästa övningar | TÖI-bloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.