KB:s mest populära e-tidskrifter

  1. New republic*
  2. Leo Baeck Institute year book
  3. Cataloging & classification quarterly
  4. Acta archaeologica
  5. American historical review*
  6. History today*
  7. Insights
  8. Foreign affairs*
  9. New statesman*
  10. History and theory*
History today

History today, nr 6 på topplistan

Topplistan visar de mest använda utländska e-tidskrifterna på KB under förra året.** New republic, som toppar listan, och New statesman  – den nionde mest använda e-tidskriften – är breda nyhetsmagasin som behandlar såväl politiska frågor som ekonomi och kultur. New republic ges ut i Washington och erbjuder ett amerikanskt perspektiv, medan Londonbaserade New statesman har Storbritannien och Europa som främsta utgångspunkter. Båda tidskrifterna erbjuder dock rikligt med internationella utblickar. Foreign Affairs, som är nummer 8 på listan, ges ut av den amerikanska tankesmedjan Council on Foreign Relations, där bland andra de tidigare utrikesministrarna Madeleine Albright och Colin Powell är medlemmar. Tidskriften behandlar internationell ekonomi och politik ur ett amerikanskt perspektiv.

History and theory

History and theory, nr 10 på topplistan

Historia och arkeologi tillhör KB:s mest centrala ämnen, vilket märks tydligt på topplistan. Dominansen av tidskrifter inom arkeologi är dock inte lika påtaglig för de elektroniska som för de tryckta tidskrifterna. Den enda arkeologitidskriften på listan är Acta Archaeologica, som återfinns på plats 4. Denna tidskrift ges ut i Köpenhamn och innehåller främst artiklar inom nordeuropeisk arkeologi, men även kontakterna med omvärlden behandlas. I det senaste numret är utgrävningen av en vikingatida gård på Färöarna i fokus.

Hittills har KB:s låntagare saknat tillgång till senaste årgången av de tunga historiska e-tidskrifterna American historical review och History and Theory (nummer 5 respektive 10 på listan). Inom kort kommer emellertid samtliga årgångar av dessa att finnas i e-format. Den brittiska tidskriften History today, sexa på topplistan, riktar sig till en bred historieintresserad publik. I januarinumret kan man bland annat läsa om den arkeologiska utgrävning som tros ha inspirerat J.R.R. Tolkien när han skrev Sagan om ringen.

Leo Baeck Institute, som ägnar sig åt studier av det judiska folkets historia i de tyskspråkiga länderna, grundades 1954 i Jerusalem. Institutet är uppkallat efter den tyske rabbinen Leo Baeck och bland grundarna märks bland andra Hannah Arendt. Årsboken, som ges ut sedan 1956 och finns som e-tidskrift på KB från och med årgång 1996, var förra årets näst mest använda e-tidskrift.

På topplistan finns också två bibliotekstidskrifter: Cataloging & classification quarterly och Insights. Den förstnämnda behandlar katalogisering och klassificering såväl ur ett teoretiskt som praktiskt perspektiv. Den senare ges ut av UKSG (United Kingdom Serials Group) och innehåller bland annat artiklar om e-resurser och aktuella konferenser. Från och med mars 2014 blir Insights fritt tillgänglig på på internet.

* E-tidskrifter med fjärråtkomst via Academic Search Elite. Äldre nummer av American historical review, Foreign Affairs och History and theory finns tillgängliga i JSTOR (dock utan fjärråtkomst).

** Topplistan inkluderar inte arkiven för Izvestija, New York Times, Pravda och The Times, som alla skulle placera sig högt på listan om de inkluderades.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.