Birgit Nilsson i KB

Birgit Nilsson 1948

Birgit Nilsson 1948. Källa: Wikimedia commons.

Onsdagen den 8 oktober fick Wienfilharmonikerna under högtidliga former ta emot Birgit Nilsson Prize 2014.

Wienfilharmonikerna var Birgit Nilssons favorit-orkester, med dem har hon framträtt vid ett flertal tillfällen.

– Stiftelsen är väldigt nöjd med årets pristagare och det beslut som expertpanelen tagit. Wienfilharmonikerna förkroppsligar alla de egenskaper som var så viktiga för Birgit Nilsson: fullständigt engagemang, högsta konstnärliga nivå och största möjliga mångsidighet. Birgit Nilsson själv älskade att arbeta med Wienfilharmonikerna på grund av orkesterns fantastiska klang och unika förmåga att ”andas” tillsammans med solister, säger professor Rutbert Reisch, ordförande för The Birgit Nilsson Foundation.

I KB:s handskriftssamling finns Birgit Nilssons arkiv. Genom arkivförteckningen i katalogen Ediffah kan alla bekanta sig med innehållet. Det är ett rikt arkiv som berättar om Birgit Nilssons liv och verk. Vid sidan av brev från beundrare och vänner – som visar vilken fantastisk, vänfast människa Birgit Nilsson var – finns korrespondens av mer professionell karaktär. Där finns en del manuskript liksom biografiska handlingar av olika slag. Material som rör framträdanden och skivinspelningar kompletteras av kontrakt från åren 1946-2000. Därtill en mängd fotografier och diverse tryck samt ett stort antal pressklippsalbum. Mycket spännande är det att kika på noterna, som innehåller markeringar och kommentarer av Birgit Nilssons hand. Tummade noter till Richard Strauss Salome och Elektra delar kapsel och ger oss en inblick i Birgit Nilssons arbete. Bland hennes anteckningar i Salome finner vi ord och uttryck som: njutningsfullt, en kärleksförklaring, med luft, rytm, uttryck, befallande. I Elektra: reser sig upp, uttryck, gnider händerna, böjer sig ner, bedjande, går ner på knä, mer bedjande, tar några danssteg, OBS, häftigt, forcera ej, ej för högt, legato, rakt fram. Enstaka noter är inringade. Intrycken fördjupas med hjälp av en kapsel med Salomefoton och en med Elektra.

När detta material sedan kombineras med de 250 kassettband fyllda med olikartade inspelningar som följde med arkivet och som är placerade vid KB:s avdelning för digitala samlingar så uppstår ett oemotståndligt läge för den arkivintresserade musikforskaren!

Dessutom finns det mer Birgit Nilsson-relaterat material i handskriftssamlingen, i andra arkiv och ytterligare arkivmaterial förvaltas av Birgit Nilsson Museum, beläget i Birgit Nilssons födelsegård i Västra Karup på Bjärehalvön. Detta material tillhör Birgit Nilssons Minne AB.

Förutom materialet i Birgit Nilssons arkiv finns det naturligtvis Nilssonska avtryck i boksamlingen. Runt ett hundratal träffar får jag vid sökning på Birgit Nilsson i Libris, material både av och om henne. Flera upplagor av självbiografin La Nilsson finns förstås liksom översättningar, s.k. suecana. Exempelvis La Nilsson : erindringer, La Nilsson : my life in opera och La Nilsson : mein Leben für die Oper. Libris redovisar till och med Birugitto Niruson : opera ni sasageta shōgai, dvs. självbiografin på japanska. I Libris hittar vi även operasångerskan och sångprofessorn Elisabeth Meyer-Topsøes bok om Birgit Nilssons sångteknik. Både på danska och på engelska. Om vi söker oss till KB:s samling Vardagstryck finner vi förhoppningsvis alla svenska konsert- och operaprogram liksom affischer och i bildsamlingen finns fler fotografier. Och inte enbart de 250 kassettbanden återfinns i de audiovisuella samlingarna. En sökning i katalogen SMDB – Svensk mediedatabas – ger inte mindre än 545 träffar på Birgit Nilsson!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.