Patrick Modiano, nobelpristagare och mångsysslare: en orientering

Patrick Modiano i Börshuset i Stockholm under Svenska Akademiens presskonferens den 6 december 2014. Källa: Wikimedia Commons.

Patrick Modiano i Börshuset i Stockholm under Svenska Akademiens presskonferens den 6 december 2014. Källa: Wikimedia Commons.

Vi gratulerar årets nobelpristagare i litteratur: Patrick Modiano ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld” enligt Svenska Akademiens motivering. Patrick Modiano blir därmed den femtonde franska författaren att få Nobelpriset. På KB finns följande böcker av och om Patrick Modiano. KB har dessutom, i egenskap av humanistiskt forskningsbibliotek, mer än 1 000 tryckta och 3 000 elektroniska svenska och utländska tidskrifter inom humaniora. Bland dessa har ett par franska litterära tidskrifter nyligen givit ut specialnummer om årets Nobelpristagare:

Lire: les magazine des livres
Magazine littéraire

Men Patrick Modiano är inte bara författare till ett trettiotal böcker nu översatta till 36 språk. På 1960-talet skrev han tillsammans med vännen Hughes de Courson texter till flera populära sånger av den franska sångerskan Françoise Hardy. Musiken kommer att spelas i receptionen på KB under större del av Nobeldagen, den 10 december! (Se spellistan nedan).

Dessutom har Modiano även skapat filmmanus till ett tiotal filmer. En av de mest kända är ”Lacombe Lucien” (1974), i samarbete med regissören Louis Malle, som även publicerats i bokform av förlaget Gallimard (1974 och 2008). En del andra filmmanus är bearbetningar av hans egna böcker. I Raúl Ruiz film ”Genealogies of a crime”(1997) har Modiano en filmroll i samspel med den franska skådespelerskan Catherine Deneuve.

I Svensk mediedatabas (SMDB) hittar du det mesta i de audiovisuella samlingarna, som t.ex. uppgifter om tv-program, radiosändningar, musik, multimedier och film. För att få veta mera om Modianos film, musik och litterära texter, se även bloggen: ”Le réseau Modiano”. Den drivs av ”Le Monde”- journalisten Denis Cosnard, vars bok ”Dans la peau de Patrick Modiano”(2010) har fått bl. a. Per Wästbergs lovord. Boken finns ännu inte på svenska. Men en utmärkt introduktion på svenska är Per Arne Tjäders essä ”Gare d’Austerlitz” (2014) som snart kommer att få sällskap av Daniel Pedersen: ”Ockupationens långa skuggor”. Den utkommer 2015. För bio-bibliografiska notiser kan du se på Svenska Akademiens egen site.

Patrick Modianos Nobelföreläsning finns här.

LYSSNA gärna på några smakprover av Modianos musik den 10 december på KB!

Spellista:

Fonds De Tiroir 1967 – Patrick Modiano/Hughes De Courson :

 1. La Valse Druse
 2. Les Escaliers
 3. La Polka Des Grosses Dames
 4. Le Commandeur
 5. Mouche La Rêveuse
 6. La Coco Des Enfants Sages
 7. Les Romans Photos
 8. Le Mêle Cass
 9. La Valse Des Scaphandriers Somnabules
 10. La Complainte De Roland Garros
 11. Ma Liliputienne
 12. La Valse Druse (Reprise)

Och även :

Étonnez-Moi, Benoit…! – Françoise Hardy (1968)
San Salvador – Françoise Hardy (1970)
Je Fais Des Puzzle – Françoise Hardy (1970)
Le Baiser Modiano – Vincent Delerm (2004)*

*År 2004 kom skivan ”Kensington Square” ut, det andra albumet av den franske sångaren Vincent Delerm. Den innehåller en sång som heter Le Baiser Modiano, Modianos kyss, och där Modiano är ”hjälten” Sången handlar om minnet av en kyss. Handlingen är enkel: Ett par råkar kyssas just när Modiano går förbi.  Det hela utspelar sig i parisiska kaféer, så typiska i Modianos beskrivningar.

Pour le text en français, voir.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.