Times Literary Supplement i fulltext

TLSTLS (Times Literary Supplement) har sedan 1902 varit en viktig röst inom litteraturkritiken. Från början var TLS en bilaga till The Times, men sedan 1914 är det en separat publikation. Bland skribenterna och recensenterna återfinns bland andra Virginia Woolf, T.S. Eliot, Joyce Carol Oates, Mario Vargas Llosa, Henry James, Patricia Highsmith och Orhan Pamuk. Recensionerna omfattar såväl skön- och facklitteratur som film, musik, utställningar och teater. Även tidskrifter recenseras. Det finns en tydlig ambition att inte begränsa sig till den anglosaxiska världen och ämnesbredden är stor. Även svenska författare recenseras då och då.

I databasen TLS Historical Archive, som nu finns tillgänglig för KB:s låntagare, kan man söka bland över 300 000 recensioner, artiklar, essäer och dikter i fulltext mellan åren 1902 och 2009. De nyare årgångarna av TLS finns i tryckt format på KB. Fram till 1974 skrevs de flesta recensionerna i TLS anonymt, eftersom man var mån om att skapa ett öppet debattklimat. I TLS Historical Archive redovisas namnen på samtliga av dessa skribenter.

I det avancerade sökformuläret kan man begränsa sökningarna till olika typer av recensioner eller artiklar. En smart funktion är ”fuzzy search”, vilket innebär att man kan få träffar även på näraliggande termer. En sökning på ordet ”behavior” kan på detta sätt även omfatta ”behaviour”. Inställningen ”low” innebär att man får med de termer som ligger närmast, ”high” innebär en utvidgning av sökningen. Under fliken ”Browse” finns möjlighet att söka och bläddra bland alla recensenter samt författarna, översättarna och illustratörerna till böckerna som recenseras. Det går också att söka samtidigt i TLS Historical Archive och Times Digital Archive genom att klicka på Artemis Primary Sources. Fler söktips finns här.

Åtkomst till TLS Historical Archive erbjuds på KB samt externt via lånekortsinloggning. För den som inte kan få nog av recensioner finns även tidskrifterna New York Review of Books, London Review of BooksNew York Times Book Review och Respons på KB.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.