KB:s mest populära e-tidskrifter 2014

 1. Scandinavian Studies (ny)
 2. Cataloging & Classification Quarterly (3)
 3. Foreign Affairs (8)
 4. American Historical Review (5)
 5. October (ny)
 6. History and Theory (10)
 7. Jewish History (ny)
 8. Prooftexts (ny)
 9. New Left Review (ny)
 10. American Journal of Sociology (ny)
American Historical Review

American Historical Review klättrar till plats 4.

Topplistan visar de mest använda e-tidskrifterna på KB under 2014. Siffran inom parentes anger placering 2013. På topp 10 finns hela sex nykomlingar jämfört med föregående år. Den främsta förklaringen till detta är att KB i slutet av 2013 förvärvade fulltextarkivet JSTOR, som idag omfattar drygt 2 600 tidskrifter. Åtta av tidskrifterna på topplistan finns i JSTOR och sju i Academic Search Elite.

Scandinavian Studies, som toppar listan, är en vetenskaplig tidskrift som behandlar de nordiska ländernas språk, historia, kultur, samhälle och litteratur. Varje nummer innehåller såväl artiklar som recensioner. Första numret utkom 1911 under namnet Publications of the Society for the Advancement of Scandinavian Study. Tidskriften ges idag ut av University of Illinois Press i samarbete med Society for the Advancement of Scandinavian Study.

Judarnas historia i vid bemärkelse är ämnet för tidskriften Jewish History. Artiklarna tangerar ofta ämnen som konst, litteratur, sociologi och antropologi. Specialnummer med inbjudna gästredaktörer förekommer regelbundet. Prooftexts fokuserar på judisk litteratur på hebreiska, jiddisch och europeiska språk. 

New Left Review

New Left Review är nummer 9 på topplistan.

October, som återfinns på plats 5, är en stark röst inom konst- och litteraturkritiken. Tidskriften, som är döpt efter filmen Oktjabr (svensk titel: Dagar som skakat världen), grundades 1976 i New York av Rosalind E. Krauss och Annette Michelson, som tidigare hade arbetat för konsttidskriften Artforum. Artiklarna i October behandlar såväl konst som film, musik, fotografi och litteratur. Senaste numret har temat utställningsdesign.

Den vänsterorienterade tidskriften New Left Review grundades 1960 i London. I tidskriften diskuteras politik, ekonomi, filosofi, historia, litteratur, konst och film. New Left Review hade en central roll inom vänsterrörelsen på 1960- och 70-talen och var en viktig del i framväxten av ”den nya vänstern”. En av tidskriftens mest omtalade artiklar, Letter to the New Left, skrevs av den amerikanske sociologen C. Wright Mills och publicerades i New Left Review nummer 5, 1960.

American Historical Review och History and Theory klättrar på topplistan. Detta beror sannolikt på att KB:s låntagare numera har tillgång till samtliga nummer i e-format.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till KB:s mest populära e-tidskrifter 2014

 1. Rasmus skriver:

  Jag vet vad ”förvärv” betyder på biblioteksjargong, men höjer ändå på ögonbrynen inför påståendet ”att KB i slutet av 2013 förvärvade fulltextarkivet JSTOR”. En definition av förvärv är ”anskaffning av något med övertagande av äganderätt”, och KB har ju knappast övertagit äganderätten till arkivet. Är det inte mer korrekt att säga att KB började abonnera på en arkivtjänst som tillhandahålls av JSTOR?

  • Mattias Asplund skriver:

   Hej Rasmus! Termen ”förvärv” valdes i detta sammanhang, eftersom betalningsmodellen är uppbyggd på ett annorlunda sätt än ett regelrätt abonnemang. Jag beklagar om du tycker att ordvalet kan misstolkas, men enligt Svensk ordbok är definitionen av förvärv ”det att (lyckas) skaffa sig ngt särsk. med äganderätt” (de sista tre orden i mindre stil). I Norstedts svenska synonymordbok nämns synonymerna förskaffande, (ny)tillskott, accession och (in)köp. Jag tolkar detta som att det går att använda ”förvärv” i en friare betydelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.