Feministiskt avantgarde: Kvinnokroppar – kvinnoroller

Ibland måste man åka på resa för att upptäcka nya saker. Ibland måste man åka till kontinenten för att upptäcka dem. Just nu (13 mars-31 maj) pågår en utställning om feministisk konst på 1970-talet på Hamburger Kunsthalle i Tyskland. I höstas visades materialet på Mjellby konstmuseum i Halmstad men uppmärksamheten kring utställningen var liten. För alla er som har missat utställningen i Halmstad och som inte råkar ha vägarna förbi Hamburg, har vi köpt in utställningskatalogen (som står på vår nyförvärvshylla i Humlegården i väntan på att bli lånad).

Martha Wilssons A Portfolio of Models

A Portfolio of Models/ Martha Wilsson

För mig var utställningens höjdpunkt Martha Wilssons självbiografiska fotoserie ”A portfolio of Models” från 1975. Det beror kanske på att jag upplever verket som den samhällskritiskt mest aktuella delen av utställningen. Hon använder sin egen kropp som medium och leker med stereotypiska kvinnoroller i både text och bild genom att skapa olika persona. Hon visar absurditeten med detta genom att uppmärksamma oss på hur vi klassificerar olika kvinnoroller utifrån kvinnokroppen.

Utställningen kommer att turnera vidare till bl.a. London, Wien och Stavanger.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.