Inne med modeutställningar, men… ”Den som bara ser mode i modet är ett dumhuvud” (Honoré de Balzac)

Bild

Bild av Tonie Lewenhaupt

Kungl. biblioteket öppnar i morgon, den 28 april, en mindre utställning, Mode på KB som presenterar ett urval från samlingarnas rika och mångfacetterade material.

Modeutställningar har de senaste åren blivit stora publikdragare både i Europa och USA. Modeikoner, levande och avlidna, har hyllats med påkostade satsningar av prestigefyllda museer. Minnesutställningen över Yves Saint Laurent (1936-2008), på Petit Palais i Paris 2010 blev en dundrande succé. Just nu visas Jean-Paul Gaultiers (1952-), fräcka modeller på Grand Palais i Paris och i London vallfärdar publiken till Victoria and Albert Museum för att beskåda Alexander McQueens (1969-2010) innovativa och kontroversiella skapelser. Just denna utställning, Alexander McQueen Savage beautysom tidigare visats i New York 2011 på Metropolitan Museum of Art, blev årets mest besökta världen över och katalogförsäljningen nådde rekord.

Trenden har spridit sig till Sverige. Under de senaste åren har flera institutioner satsat på moderelaterade utställningar som belönats med stor publikframgång, så till exempel Nordiska museet, Waldemarsudde, Hallwylska museet, Arkitektur- och designcentrum, Sven-Harrys konstmuseum, Röhsska museet, Malmö Museer och Hildasholm i Leksand. Även Svenska institutet i Paris presenterade förra hösten den största svenska utställningen någonsin om svenskt mode i modets huvudstad.

Modet har blivit en självklar del av museernas kulturutbud som ett viktigt uttryck för tidsandans växlingar. Men för att producera värdefulla utställningar krävs tillgång till tillförlitliga källor och ett rikt material – från veckopress och affärstryck till handskrifts- och fotosamlingar, personarkiv och audiovisuellt material. Som nationalbibliotek, tack vare pliktleveranserna, samlar KB i princip allt svenskt tryck. Samtidigt köper KB, som humanistiskt forskningsbibliotek, utländska böcker och tidskrifter som kompletterar de svenska samlingarna. Här finns ett urval moderelaterade böcker på KB.

Bild

Sheherazade av Georges Barbier (1882-1932) KB:s samlingar: Lipschutz samling 288 Li 4/P92. ”Modes et Manières d’aujourd’hui”

Syftet med utställningen ”Mode på KB” är just att, på ett begränsat utrymme, synliggöra bredden i samlingarna. Med hjälp av modeplanscher, fotografier, karikatyrer, postorderkataloger, affischer, annonser, modeteckningar, radio- och tv-program kan besökarna följa bl. a. hur modet från övriga Europa kom till Sverige, hur postorderkataloger ”förgyllde” utbudet av modevaror på landsbygden och hur exklusiva modetidskrifter från Paris påverkades av dåtidens främsta illustratörer. Vidare kan man beundra Sonia Delaunays innovativa och sällsynta verk och betrakta den moderiktiga ”Garbo-jumpern” från 1930-talet vid sidan av 1970-talets utsvängda byxor.

Som en fördjupning läs gärna den senaste Biblis (69), ett temanummer om mode.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.