Pippi 70 år

Pippi på alla världens språk

Pippi på alla världens språk

"Pippi i Humlegården"

”Pippi i Humlegården”

Pippi Långstrump fyller 70 år i år! Kungl. biblioteket säger grattis. På KB finns förutom Astrid Lindgrens arkiv, som var en av de första svenska samlingar som upptogs på Unescos Memory of the World Record, även en stor samling av Pippi-suecana, dvs. material om Pippi utgivet i utlandet. Här nedan presenteras ett urval av Pippi-material ur våra magasin, som min kollega Bengt-Olof Ågetoft har hjälpt mig att rota fram.

Fokus ligger på böcker, datorspel, film och musik med Pippi. Skansen uppmärksammar jubiléet med en heldag i Pippis namn och i sociala medier kan man följa alla aktiviteter världen om under #pippi70. Vill man läsa mer om Astrid Lindgrens kulturella betydelse och mediernas mångfald rekommenderas Mats Rohdins Biblis-artikel och Lena Törnqvists Biblis-artikel om Astrid Lindgrens arkiv.

 

På bilden nedan visas ett PC/Mac-spel från 1995 av Ahead Media. Man kan spela på engelska, tyska, spanska, japanska, franska och svenska. I den här specialutgåvan från KB:s samlingar får man dessutom med en Pippidocka.

PC/Mac-spel från 1995 av Ahead Media. Man kan spela på engelska, tyska, spanska, japanska, franska och svenska. I den här specialutgåvan från KB’s samlingar får man dessutom med en Pippidocka.

Ljudboken nedan innehåller berättelsen Pippi Långstrump i Söderhavet på ryska. Peppi v Juzjnych morjach. Utgiven 2014.

Peppi v Juzjnych morjach = Pippi Långstrump i Söderhavet, 2014. Ljudboken Pippi Långstrump i Söderhavet på ryska. Utgiven 2014

På bilden nedan syns den tyskspråkiga versionen av PC-spelet ”Här kommer Pippi Långstrump”. Utgivet 2001.

Tyskspråkig version av PC-spelet ”Här kommer Pippi Långstrump”. Utgivet 2001.

Pippi Langstrumpf/Astrid Lindgren; Hörspielbearbeitung und Regie Jörg Bobsin.
Tysk inspelning från 1965. Regine Lamster är Pippi. Hon medverkade långt senare i den tyska deckarserien Tatort, som i Sverige gått som bl a Brottsplats Hamburg.

Pippi Langstrumpf / Astrid Lindgren ; Hörspielbearbeitung und Regie Jörg Bobsin, DC66-0023 Tysk inspelning från 1965. Regine Lamster är Pippi. Hon medverkade långt senare i den tyska deckarserien Tatort, som i Sverige gått som bl a Brottsplats Hamburg.

Bovarnas sång ur ”Pippi Långstrump”. Stenkaka med Bovarnas sång ur Pippi Långstrump. En för den tiden, 1949, ovanligt omslag med illustrationer. De flesta skivor såldes då med anonyma omslag, ibland med skivhandlarens logotyp.

Bovarnas sång ur "Pippi Långstrump". Stenkaka med Bovarnas sång ur Pippi Långstrump. En för den tiden, 1949, ovanligt omslag med illustrationer. Dom flesta skivor såldes då med anonyma omslag, ibland med skivhandlarens logotyp.

På bilden nedan visas en LP med Pippi Långstrump/Originalensemblen från Apolloniateatern. Inspelningen är förmodligen från 1965 från en uppsättning av Pippi Långstrump på den numera nerlagda Apolloniateatern, som låg på Östermalm i Stockholm.

Pippi Långstrump / Originalensemblen från Apolloniateatern, LP DC69-0009 Inspelning från en uppsättning 1965? av Pippi Långstrump på den numera nerlagda Apolloniateatern, som låg på Östermalm i Stockholm.

Pipi kicha-y Gorawidirezh = Känner du Pippi Långstrump?
Ljudboken Känner du Pippi Långstrump? på kurdiska. Utgiven 2014.

Pipi kicha-y Gorawidirezh = Känner du Pippi Långstrump? Ljudboken Känner du Pippi Långstrump? På kurdiska. Utgiven 2014

Filmen som syns på bilden nedan finns sorgligt nog inte i KB:s samlingar, så har någon en DVD liggande hemma tas en donation tacksamt emot. Peppi Dlinnyychulok (1982), Director: Margarita Mikaelyan, Sovjet, TV-film, 134 min. Den sovjetiska versionen från 1982. Producerad för TV av Mosfilm, med sina 134 minuter är det den längsta Pippifilmen hittills. Pippi spelades av Svetlana Stupak.

Peppi Dlinnyychulok (1982), Director: Margarita Mikaelyan, Sovjet, TV-film, 134 min. Den sovjetiska versionen från 1982. Producerad för TV av Mosfilm, med sina 134 minuter är det den längsta Pippifilmen hittills. Pippi spelades av Svetlana Stupak. Filmen finns sorgligt nog inte i KB’s samlingar, så har någon en DVD liggande hemma tas en donation tacksamt emot.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Suecana och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pippi 70 år

 1. Anna skriver:

  Vilken bra artikel, kan inte förstå att Pippi redan har blivit över 70 år. Är uppvuxen på Pippi Långstrump och kommer att föra det vidare nu till min son.

  • Eva-Maria Häusner skriver:

   Ja, Pippi har några år på nacken men är samtidigt alltid aktuell. KB:s samlingar innehåller mycket fint Pippimaterial och intresset för Pippi i världen växer, vilket är mycket glädjande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.