Digitaliserade svenskamerikanska dagstidningar!

Från mitten av 1800-talet och framåt utgavs hundratals svenskspråkiga tidningar runtom i USA till de nyinvandrade svenskarna. Tidskriftsdatabasen Swedish American Newspapers är en ny söktjänst som gör det möjligt att söka i drygt 300 000 tidningssidor från 28 olika dagstidningar utgivna i USA mellan 1859 och 2007 (nästan 150 år!).

Projektet är ett resultat av ett flerårigt samarbete mellan ett antal olika institutioner: Kungliga biblioteket, Minnesota Historical Society, American Swedish Institute och Swenson Swedish Immigration Research Center. Projektet skapades som en del av Swedish American Newspaper Project där planeringen började redan 2009 med olika diskussioner om hur denna idé skulle kunna realiseras. Den 20 oktober i år (2016) lanserades den färdigställda sökportalen på Kungliga bibliotekets hemsida.

Detta projekt har kunnat möjliggöras genom finansiering från Marianne och Marcus Wallenberg Stiftelse. Digitaliseringen finansierades av Riksbankens Jubileumsfond, the Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur.

Databasen finns i vår databaslista! Där finns också länkar till ett flertal andra e-tidskriftsdatabaser. In och utforska!

Länk till databaslistan: http://regina.kb.se/dbas/

Länk till Swedish American Newspapers hemsida: http://www.mnhs.org/newspapers/swedishamerican

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.